Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΕΪΚΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Σκοτώθηκαν τρεις νέοι άνθρωποι που εργάζονταν ως σερβιτόροι στη δεξίωση γάμου του δημάρχου Χανίων με καλεσμένο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.


Τρία νέα παιδιά 15, 19 και 20 ετών προστέθηκαν από το περασμένο Σάββατο στον μακρύ κατάλογο-ντροπή των θυμάτων του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, ενώ μία 22χρονη δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Του ΒΟΑΚ, ενός δρόμου που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί από το 2019 άμεση δημοπράτηση, αλλά όπως αποδεικνύεται κανένα έργο δεν έχει προχωρήσει.

Τραγική ειρωνεία είναι το γεγονός ότι το δυστύχημα συνέβη όταν οι τέσσερις νέοι που επέβαιναν σε ΙΧ αυτοκίνητο επέστρεφαν από το κτήμα ΑΛΚΥΩΝ στα Χανιά, όπου εργάζονταν ως σερβιτόροι σε δεξίωση γάμου. Όπως αναφέρει η «ΕφΣυν», ο γάμος ήταν του δημάρχου Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, και παρών μεταξύ άλλων ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

 

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024

ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ ΑΠΟ ΤΟ 1981 ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2024...

 

ΦΩΤΙΕΣ  ΣΤΗΝ  ΠΕΝΤΕΛΗ ΑΠΟ  ΤΟ  1981  ΕΩΣ ΤΟ  2024.

Η Πεντέλη, ο ορεινός όγκος της Ανατολικής Αττικής έχει καεί από το 1981 τουλάχιστον δεκατέσσερις φορές.  

  Οι  περισσότερες φωτιές  που  έχουν  ξεκινήσει από  τον  Μαραθώνα και  το  Γραμματικό  μέσα  σε  24 -36  ώρες  ανέβηκαν  στο  βουνό,   έκαψαν την  Πεντέλη τον  Διόνυσο  και  επεκτάθηκαν μέχρι  τον  Γέρακα  και  τα  Βριλήσσια  αφού το  βουνό  καιγόταν περίπου  3  ημέρες. 

Οι  δέκα  σημαντικότερες : 

Στις 4 Αυγούστου 1981
ξέσπασε φωτιά στο δάσος Κοκκιναρά της Κηφισιάς και είχε ως αποτέλεσμα να καεί η βόρεια πλευρά της Πεντέλης με τη φωτιά να φτάνει ως το κτήμα Συγγρού. Εκείνες τις μέρες η Αττική κηρύχτηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από καρδιακή προσβολή, 30 άτομα τραυματίστηκαν, κάηκαν δεκάδες σπίτια και 6.000 στρέμματα πρασίνου. 

1986- Βαρυμπόμπη


Περισσότερα από 40.000 στρέμματα έγιναν στάχτη στη Βαρυμπόμπη. Την ίδια χρονιά μεγάλη πυρκαγιά έπληξε και το Πεντελικό.

Σε μία από τις φωτιές κινδύνεψαν το Μοναστήρι της Πεντέλης, ορισμένα σπίτια της περιοχής και το Αστεροσκοπείο.


1995: Η πρώτη χρονιά που η Αττική βιώνει τόσο μεγάλη φυσική καταστροφή. Για τρεις μέρες, στα τέλη Ιουλίου, η Πεντέλη καίγεται. Η φωτιά ξεκινά από ένα χωράφι και σύντομα επεκτείνεται σε Πικέρμι, Παλλήνη, Ντράφι, Ανθούσα και Πεντέλη, με συνέπεια να καεί το δάσος της Ραπεντώσας από τον Αγιο Πέτρο έως το Γερμανικό Νεκροταφείο. Σύμφωνα με αναφορές στον Τύπο της εποχής, καίγονται πάνω από 150 σπίτια, ενώ 100.000 στρέμματα δάσους γίνονται στάχτη.

2000- Και πάλι Πεντέλη

Για μια ολόκληρη νύχτα του Αυγούστου κατακάηκε ό,τι είχε ξεμείνει από τις προηγούμενες φωτιές.

Η πυρκαγιά αυτή τη φορά τέθηκε υπό έλεγχο σχετικά γρήγορα, αλλά είχε προλάβει να καταστρέψει όλα όσα ο μηχανισμός της φυσικής αναδάσωσης δημιουργούσε την περασμένη διετία.

2005- Ραφήνα, Καλλιτεχνούπολη, Ν. Βουτζάς

Οι πρώτες φλόγες ξεκίνησαν από τη Ραφήνα. Η Αγ. Τριάδα και η Αγ. Κυριακή τυλίχτηκαν σχεδόν αμέσως στις φλόγες, ενώ λίγο αργότερα παραδόθηκαν ο Νέος Βουτζάς και η Καλλιτεχνούπολη.

Στον Ν. Βουτζά η πυρκαγιά απείλησε -όπως και φέτος- σπίτια και η Καλλιτεχνούπολη χρειάστηκε να εκκενωθεί.

Ακόμα, εκκενώθηκαν κατασκηνώσεις, το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και αναφέρθηκαν προβλήματα στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».


2007: Η Πεντέλη συγκαταλέγεται μεταξύ των πολλών περιοχών της Ελλάδας που πλήττονται από φωτιές. Η πυρκαγιά εκδηλώνεται τις πρωινές ώρες της 16ης Αυγούστου σε τέσσερα μέτωπα, τα οποία καίνε δασικές εκτάσεις, σπίτια και εξοχικές κατοικίες κατά μήκος του άξονα Πεντέλη – Πολιτεία και Πεντέλη – Ντράφι.

 2009 (24.011 στρεμ.): Είναι η πυρκαγιά που από άποψη πορείας και εξέλιξης προσομοιάζει περισσότερο στην τωρινή κατάσταση. Κατά τη διάρκεια μιας σχετικά ήρεμης αντιπυρική σεζόν, το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου έφερε την ανατροπή, με τη μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον λόφο Μαύρο Βουνό του Γραμματικού και ακολουθώντας τους ανέμους και το τοπογραφικό ανάγλυφο της περιοχής επεκτάθηκε, ώσπου διαχωρίστηκε και απ’ την περιοχή Σταμάτα πήγε στον Άγιο Στέφανο και από εκεί στο Πεντελικό όρος. Τρία εικοσιτετράωρα χρειάστηκαν για να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο, έχοντας καταφέρει να πλήξει το σύνολο της βορειοανατολικής Αττική και κυρίως δασικής έκταση (κατά 66,8%).

2018: Η χρονιά της εθνικής τραγωδίας με τους 104 νεκρούς στο Μάτι. Η πυρκαγιά ξεκινά το απόγευμα της 23ης Ιουλίου από το Νταού Πεντέλης, προτού φτάσει στο παραθαλάσσιο θέρετρο. Η φωτιά εξαπλώνεται με απίστευτα ταχείς ρυθμούς λόγω της ασυνήθιστα ακραίας ταχύτητας των ανέμων σε συνδυασμό και με τις υψηλές θερμοκρασίες (κοντά στους 40°C). Ως αποτέλεσμα, η πυρκαγιά κατακαίει τη βόρεια πλευρά του Νταού και κινείται διαμέσου της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος προς την ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας, στους οικισμούς Νέος Βουτζάς, Κόκκινο Λιμανάκι και Μάτι μέσα σε λίγα λεπτά.

2022: Η φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Νταού Πεντέλης και πιο συγκεκριμένα πάνω από τη Μονή Παντοκράτορος στις 19 Ιουλίου του 2022, ώρα 17:19 το απόγευμα. Κατέκαψε συνολικά 27.817 στρέμματα και εξαπλώθηκε αρκετά γρήγορα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στη περιοχή. Υπέστησαν ζημιές 126 κατοικίες και κτίρια. Τραυματίστηκαν πάνω από 36 άτομα, ενώ ένας άνθρωπος έβαλε τέλος στη ζωή του βλέποντας το σπίτι του να καίγεται.

2024 

Από δασική στην περιοχή του Βαρνάβα και της λίμνης Μαραθώνα, η μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει την Αττική έγινε σε 24 ώρες αστική και καίει σπίτια, κτίρια, επιχειρήσεις και φυσικά δασύλλια μέσα στην αστική ζώνη της Αθήνας. Ουσιαστικά είναι εκτός ελέγχου και αυτό πρέπει να προβληματίζει τον κρατικό μηχανισμό. Δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά και για τον σχεδιασμό των πυροσβεστικών δυνάμεων και της Πολιτικής Προστασίας, ενώ οι κάτοικοι στη Νέα Πεντέλη, την Παλιά Πεντέλη, τα Βριλήσσια, ακόμα και στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης αναφέρουν ότι δεν είχαν αρκετά εναέρια μέσα κατά τη διάρκεια της ημέρες, με στελέχη της Πολιτικής Προστασίας να αναφέρουν ότι βρίσκονται σε δράση πάνω από 30 αλλά δεν γίονται ορατά λόγω του μαύρου νέφους.

Παλαιά και Νέα Πεντέλη, Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Μαραθώνας, Διόνυσος, Καλέντζι αλλά και Αφίδνες είναι σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία τα μέτωπα που απασχολούν περισσότερο αυτήν την στιγμή. Το μέτωπο εκτείνεται σε πάνω από 40 χιλιόμετρα, από  τον Βαρνάβα μέχρι την Διώνη και από την Νέα Μάκρη μέχρι και μέσα στον οικιστικό ιστό του Χαλανδρίου και των Βριλησσίων.

Κάηκε σχολείο –  Στον περίβολο του Αστεροσκοπείου Αθηνών μπήκαν οι φλόγες

Καίγονται σπίτια και επιχειρήσεις σε Πεντέλη και Βριλήσσια- Ανεξέλεγκτες οι πύρινες γλώσσες- Στάχτη πάνω από 100.000 στρέμματα.