Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΔΕΠΑ - GAZPROM ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

 

Φυσικό αέριο: Συμφωνία ΔΕΠΑ – Gazprom για την τιμολόγηση

 Σε συμφωνία "με ευνοϊκούς όρους" για την ελληνική αγορά κατέληξαν χθες  οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΠΑ Εμπορίας και Gazprom σε εταιρικό επίπεδο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρώτη.

Η νέα συμφωνία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του υφιστάμενου συμβολαίου με την Gazprom, με ορίζοντα έως το 2026,  εξασφαλίζει μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή για τη χώρα μας από το 2022 και εξής, σε σύγκριση με τα επίπεδα στα οποία κυμαίνονται σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην περιοχή μας αλλά και την Ευρώπη εν γένει.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα βασικά σημεία της συμφωνίας προβλέπουν:

- Για το 2022 η τιμή του φυσικού αερίου συνδέεται κατά 80% με τις χρηματιστηριακές τιμές TTF και κατά 20% με την τιμή του αργού, αντί αρχικής απαίτησης της Gazprom για 100% τιμολόγηση TTF.

- Για το 2023 η φόρμουλα τιμολόγησης θα διαμορφωθεί στο 85% TTF και στο 15% θα είναι oil indexed

- Οι ποσότητες του συμβολαίου παραμένουν σταθερές σε όλη τη διάρκεια της σύμβασης μέχρι και το 2026 στα 2 δισ. κυβικά μέτρα.

   Και  αυτό  ο  κ.  Σκρέκας  και  η  κυβέρνηση  το  λέει συμφωνία  με  "ευνοϊκούς  όρους".   Συμφωνία τώρα  που  η  χρηματιστηριακή  τιμή  του  φυσικού  αερίου  (TTF)  και  η  τιμή  του  αργού  πετρελαίου  είναι  στα  ύψη.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: