Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΟΙ ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟ 1990





Που ήταν οι Συνταγματολόγοι Δ. Τσάτσος και Κασιμάτης το 1990 όταν ο Μητσοτάκης «έριξε» την οικουμενική κυβέρνηση με πρόσχημα την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας;


http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=67105

Το 1990 τα πράγματα ήταν μπλεγμένα, εν μέσω σκανδάλου Κοσκωτά, με την οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα να παραπαίει. Ο Κ. Μητσοτάκης είχε προαποφασίσει την προσφυγή στις κάλπες και τη διάλυση της οικουμενικής, ως μόνη ελπίδα αυτοδύναμης επικράτησής του.

*Οπως αποδείχθηκε, ωστόσο, όλα λέγονταν εκ του πονηρού. Ο Κ. Καραμανλής γνώριζε πολύ καλά ότι η Ν.Δ. διέθετε μόνο 148 έδρες και ο Α. Παπανδρέου δεν είχε ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του. «Εχω πρόταση για κοινό πρόεδρο», σημείωνε από το Βερολίνο. «Υπάρχει δυνατότητα να παραταθεί η οικουμενική κυβέρνηση, αλλά, αν η Ν.Δ. ψηφίσει "παρών" ποια δυνατότητα συναίνεσης υπάρχει; Πηγαίνουμε κατ' ανάγκην σε εκλογές για να εκλεγεί πρόεδρος».
*Βέβαια, ποτέ δεν μάθαμε τη συναινετική πρόταση Παπανδρέου. Ο Κ. Καραμανλής, ωστόσο, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Κ. Μητσοτάκη, αρνήθηκε να είναι υποψήφιος. Ο στόχος, έτσι, επετεύχθη. Η Ν.Δ. θα ψήφιζε «παρών» στην πρώτη φάση της εκλογής και, σύμφωνα με το σχέδιο Μητσοτάκη, εάν κέρδιζε την αυτοδυναμία, θα εξέλεγε μόνη της τον Κ. Καραμανλή μετά τις εκλογές.
*Η Ν.Δ. ψήφισε «παρών» και στις τρεις ψηφοφορίες.
Το ΠΑΣΟΚ είχε προτείνει τον Ι. Αλευρά και ο ενιαίος ακόμη τότε ΣΥΝ τον Κ. Δεσποτόπουλο. Το αποτέλεσμα; Η χώρα πήγε αναγκαστικά σε εκλογές στις 8 Απριλίου, όπου η Ν.Δ. πήρε 150 βουλευτές και, με την ψήφο του Θ. Κατσίκη (αποχώρησε από τη ΔΗΑΝΑ), έγινε, επιτέλους, αυτοδύναμη.
*Στις τρεις ψηφοφορίες που ακολούθησαν, ο Κ. Μητσοτάκης πρότεινε και πάλι τον Κ. Καραμανλή, ο οποίος αυτή τη φορά αποδέχθηκε την πρόταση. Στις 5 Μαΐου 1990, λοιπόν, εξελέγη πρόεδρος της δημοκρατίας δεύτερη φορά, συγκεντρώνοντας 153 ψήφους, τις λιγότερες με τις οποίες εξελέγη ποτέ πρόεδρος. Ηταν οι 151 ψήφοι της Ν.Δ. και οι δύο ψήφοι των μουσουλμάνων βουλευτών Σαδίκ και Φαΐκογλου.

http://www.paratiritis-news.gr/article_1st_page.php?id=36:21174
Το 1990 η ΝΔ. του Κ. Μητσοτάκη έκανε ακριβώς αυτό για το οποίο σήμερα εγκαλεί το ΠΑΣΟΚ. Έριξε την Οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα που στηριζόταν από την ίδια, το ΠΑΣΟΚ και τον ενιαίο Συνασπισμό, μη ψηφίζοντας κανέναν υποψήφιο στην διάρκεια της προεδρικής εκλογής του Μαρτίου του ίδιου έτους, αν και κόμμα που διέθετε την σχετική πλειοψηφία στην Βουλή, υποστηρίζοντας ότι θα εκλέξει δικό της Πρόεδρο μετά τις εκλογές…Έτσι, απέβησαν άκαρπες και οι τρεις ψηφοφορίες, διαλύθηκε η Βουλή, από τις εκλογές προέκυψε κυβέρνηση Ν.Δ. των 150 εδρών και του Κατσίκη της ΔΗΑΝΑ και με αυτούς τους 151 συν την ψήφο των ανεξάρτητων μειονοτικών Ροδόπης και Ξάνθης Σαδίκ και Φαϊκογλου, εκλέχτηκε για δεύτερη φορά στην πολιτική του σταδιοδρομία και σε ηλικία 83 ετών ο Κ. Καραμανλής Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μ'αυτα και μ'αυτα μην γινει κανενα αστειο και ξαναβγει η ΝΔ....Μεταναστατες θα γινουμε ολοι μας.