Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 65 ΩΡΩΝ

Δήλωση Μ. Ματσούκα
Για απόφαση Συμβουλίου Υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ για 65ωρο
ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΟΣΟ ΠΟΤΕ Η ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ 65ΩΡΟ
Η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μαίρη Ματσούκα, με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών της ΕΕ για την επέκταση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας σε 65 ώρες, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η κυβέρνηση Καραμανλή ακολουθώντας την προσφιλή τακτική της εξαπάτησης των πολιτών, προκειμένου να αποφύγει το όποιο πολιτικό κόστος των επιλογών της, υποκριτικά και μόνο επέλεξε την 'αποχή' στο Συμβούλιο Υπουργών. Η 'αποχή' σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα δεν αποτελεί παρά κεκαλυμμένη, άτολμη αποδοχή. Οι εργαζόμενοι δεν ξεχνούν ότι ήταν ακριβώς η Κυβέρνηση Καραμανλή αυτή που νομοθέτησε άμεσα υπέρ της επέκτασης των ωρών απλήρωτης εργασίας, με το Νόμο Παναγιωτόπουλου 3385/2005, πολιτική που επιδείνωσε τις συνθήκες εργασίας και επέκτεινε την εκμετάλλευση των εργαζόμενων».
Η Μ. Ματσούκα σημείωσε χαρακτηριστικά ότι: «Με την απόφασή του να επεκτείνει τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας στις 65 ώρες, το Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης προωθεί ακόμα πιο γρήγορα, ακόμα πιο αποφασιστικά τη νεοφιλελεύθερη ολοκλήρωση που θέλει να καταστήσει τον εργαζόμενο 'σύγχρονο σκλάβο'. Η απόφαση αυτή τελικά αποσκοπεί στην πλήρη υποταγή των εργαζόμενων και στη μέγιστη δυνατή εκμετάλλευσή τους »
Τέλος, η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνει ότι «Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου, αν κριθεί και αναλυθεί σε σχέση με μια σειρά άλλων νομοθετικών πράξεων της ΕΕ, όπως είναι η Οδηγία Μπολκεστέιν, η Βίβλος για τον «εκσυγχρονισμό του εργατικού δικαίου», ή η προώθηση της πολιτικής της flexicurity...., τότε μπορεί να γίνει κατανοητό ότι στο στόχαστρο της νεοφιλελεύθερης επίθεσης βρίσκεται ο κόσμος της εργασίας.
Η μετωπική κοινωνική σύγκρουση που επέλεξαν τα συγκεκριμένα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα, επιβάλλει μια αντίστοιχη αποφασιστικότητα από την πλευρά της κοινωνίας.
Η μάχη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι καθοριστικής σημασίας. Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές έχουν ήδη καταγγείλει τη σχετική απόφαση. Είναι όμως αλήθεια ότι οι συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων, και στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν επιτρέπουν αισιόδοξες προβλέψεις, αφού η πλειοψηφία ανήκει στη ευρύτερη Δεξιά.
Τα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι, οι πολιτικές και κοινωνικές ευρωπαϊκές δυνάμεις οφείλουν, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, όχι απλώς να ανατρέψουν τα αντεργατικά σχέδια που απεργάζονται οι υπέρμαχοι του οικονομικού φιλελευθερισμού, αλλά και να προτείνουν ένα νέο όραμα που θα προάγει την πραγματική κοινωνική απελευθέρωση και δικαιοσύνη.
Γι αυτό και είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένη η ουσιαστική συστράτευση των αριστερών και ευρύτερα προοδευτικών δυνάμεων της κοινωνίας» κατέληξε η Μ.Ματσούκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: