Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ



Λίγα λόγια για τους Δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Το 1986 οι Δήμοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έπεσαν στα χέρια της Δεξιάς παράταξης. Η Αθήνα είχε την "τύχη" να έχει Δήμαρχο τον ΄Έβερτ και η Θεσσαλονίκη τον Κούβελα.
Μετά την «μεταπολίτευση» και οι δύο πόλεις είχαν δημοκρατικούς Δημάρχους που ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας όλων των "προοδευτικών" και δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου, τουλάχιστον στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών.
Το σκηνικό αυτό άλλαξε το 1986 όταν το ΚΚΕ και το ΚΚΕες αποφάσισαν να μη στηρίξουν στον δεύτερο γύρο τους δημοκρατικούς υποψήφιους Δημάρχους και πρότειναν στους ψηφοφόρους τους να ρίξουν στην κάλπη λευκό ή άκυρο. Έτσι βρέθηκαν στην κάλπη ψηφοδέλτια με υβριστικά σχόλια, με προφυλακτικά και άλλα τινά ανάλογα με το επίπεδο του κάθε ψηφοφόρου, και μερικά ψηφοδέλτια έπεσαν υπέρ του δεξιού υποψηφίου.
Το ΚΚΕ τότε, (το 1986 ) και λίγες μέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές της δεύτερης Κυριακής, όπου στην Αθήνα υποψήφιοι ήταν Ο Μπέης και ο Έβερτ, έβαλε το εκβιαστικό δίλημμα προς την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ: « ή ψηφίζετε την απλή αναλογική ή δεν ψηφίζουμε Μπέη για Δήμαρχο».
Έκτοτε ο δημοκρατικός κόσμος των δύο αυτών πόλεων δεν έτυχε να προτείνει για Δήμαρχο μία κοινά αποδεκτή προσωπικότητα που να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον δεξιό υποψήφιο.
Το ερώτημα που τίθεται σήμερα μετά από 24 χρόνια είναι αν οι πολίτες των δύο αυτών πόλεων είναι ευχαριστημένοι από την εικόνα που παρουσιάζει η πόλη τους;
Δύσκολα θα βρεθεί κάποιος που θα δώσει θετική απάντηση. Η Αθήνα μάλιστα σήμερα διεκδικεί με αξιώσεις την πρώτη θέση από τις πιο βρώμικες πρωτεύουσες της Ευρώπης.
Ευθύνη για την κατάντια αυτή δυστυχώς έχουμε όλοι μας. Και αυτοί που συνειδητά ψηφίζουν όλα αυτά τα χρόνια τον δεξιό υποψήφιο αλλά και όλοι εμείς οι δήθεν «προοδευτικοί» πολίτες που δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε και να υποδείξουμε έναν κοινό «προοδευτικό» υποψήφιο, και συντασσόμαστε πίσω από την κάθε κομματική υπόδειξη.
Στις επόμενες Δημοτικές εκλογές δυστυχώς θα έχουμε μια από τα ίδια. Έτσι και οι δύο αυτές πόλεις της χώρας μας θα συνεχίσουν να έχουν τα χάλια τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: