Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

ΕΡΤ



Τον τελευταίο καιρό πολύς λόγος γίνεται για τις «υπέρογκες» αμοιβές ορισμένων επώνυμων δημοσιογράφων, καλλιτεχνών και άλλων παρατρεχάμενων της κρατικής τηλεόρασης.
Πολλά blogs ασχολήθηκαν και σχολίασαν κατά κόρον μόνο το οικονομικό μέρος των συμβάσεων των συγκεκριμένων επαγγελματιών ενώ το αντικείμενο της δουλειάς τους μπήκε σε δεύτερη μοίρα, το δε αντικείμενο ορισμένων ανεπάγγελτων «συμβούλων» έμεινε εντελώς ασχολίαστο.
Πολλές φορές έγινε προσπάθεια σύγκρισης της αμοιβής με το ποσοστό θεαματικότητας των εκπομπών τους, μέσα βεβαίως από τα στοιχεία που δίνει μια μονοπωλιακή εταιρεία, ή AGB, που προφανώς έχουν τόση αξιοπιστία όσο και τα Greek statistics. Αλλά μήπως και κάποιες (λίγες) ποιοτικές εκπομπές της ιδιωτικής τηλεόρασης δεν έχουν χαμηλή τηλεθέαση και για αυτό έχουν εξοστρακιστεί τις βραδινές ή μεταμεσονύκτιες ώρες;
Και έτσι να είναι τα πράγματα και πραγματικά η θεαματικότητα μερικών εκπομπών να είναι χαμηλή, ο σκοπός και ο ρόλος της κρατικής τηλεόρασης είναι η μόνο η «νυν υπέρ πάντων τηλεθέαση»; Αν ήταν έτσι τότε να περιοριζόμαστε σε εκπομπές τύπου «πρωϊνάδικα» ή «μεσημεριάτικα» της ιδιωτικής τηλεόρασης ( που κάποιοι ανόητοι στο παρελθόν ονόμασαν ελεύθερη τηλεόραση ) που έχουν τηλεθέαση κατά τα στοιχεία πάντα της AGB, και απευθύνονται σε κοινό με χαμηλό πνευματικό επίπεδο ή σε κυνηγούς της κλειδαρότρυπας.
Ο ρόλος της κρατικής τηλεόρασης θα πρέπει να είναι άλλος.
Η κρατική ή δημόσια τηλεόραση θα πρέπει να εξυπηρετεί την σωστή και έγκυρη ενημέρωση, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την παράδοση, και την ποιοτική ψυχαγωγία. Και φυσικά όλα αυτά έχουν κόστος. Τώρα αν κάποιοι αμείβονται περισσότερο από ότι αξίζουν αυτό είναι γεγονός και αποδεικνύεται από την μετέπειτα διαδρομή τους στον ιδιωτικό τομέα, που και οι αμοιβές τους συνεχώς γίνονται λιγότερες αλλά και οι ίδιοι σταδιακά εξαφανίζονται από το προσκήνιο.
Μη τους βάζουμε όμως όλους σε ένα τσουβάλι, και μη κάνουμε κυρίαρχο θέμα μας το κυνήγι μαγισσών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: