Κυριακή 29 Ιουνίου 2008

ΜΕΤΑ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΤΙ;


Μόνο τις νόμιμες εφημερίες θα πραγματοποιούν οι γιατροί από τον Ιούλιο28/06/08

"Σολομώντεια" χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς η λύση που έδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο στο πρόβλημα με τις εφημερίες των ειδικευμένων και ειδικευόμενων νοσοκομειακών γιατρών σχετικά με τις απλήρωτες εφημερίες τους. Η Ολομέλεια αποφάσισε μεν την πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών τους μέχρι και σήμερα, κρίνει δε, "μη σύννομη" την τροπολογία του υπουργού υγείας για την παράταση του σημερινού καθεστώτος εφημερίας των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, που ξεπερνά τα ανώτατα όρια υπερωριακής εργασίας των γιατρών.Αυτό σημαίνει πως το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν θα εγκρίνει στο εξής εντάλματα πληρωμής εφημεριών που υπερβαίνουν τα όρια των Προεδρικών Διαταγμάτων για 48 ώρες εφημεριών των ειδικευμένων γιατρών και 56 των ειδικευόμενων, εβδομαδιαίως. Πάντως τα εντάλματα πληρωμής για τον Απρίλιο υπογράφηκαν χθες από την επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο Ρέθυμνο.
Οι γιατροί με απόφαση της χθεσινής Γενικής τους Συνέλευσης, αποφάσισαν να σταματήσουν την επίσχεση εργασίας δηλώνοντας δικαιωμένοι με την διασφάλιση των δεδουλευμένων εφημεριών τους από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούνιο, δηλώνουν ωστόσο ότι περιμένουν από την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου να δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα.
Άλλωστε για τον Ιούλιο θα καταθέσουν πρόγραμμα εφημεριών που θα κινείται εντός των ορίων των Προεδρικών Διαταγμάτων, εναρμονισμένο δηλαδή με την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και υπογραμμίζουν ότι αν η Διοίκηση τους επιβάλλει υπερωριακή εργασία χωρίς να έχει εξασφαλίσει εγγράφως την πληρωμή τους θα κινηθούν νομικά εναντίον της, καθώς και εναντίον των αρμόδιων οργάνων του ΕΣΥ. Ταυτόχρονα καθιστούν υπεύθυνη τη Διοίκηση εάν τους επιβάλλει υπερωριακή εργασία, "για πιθανά ιατρικά λάθη που μπορούν να συμβούν λόγω παρατεταμένης και εξαντλητικής εργασίας".
Ωστόσο η εναρμόνιση του προγράμματος των εφημεριών από τους γιατρούς με την απόφαση της Ολομέλειας, χωρίς ταυτόχρονα να έχουν προσληφθεί νέοι γιατροί, πρακτικά σημαίνει πως το καθεστώς των εφημεριών θα τιναχτεί στον αέρα, εφόσον δεν επαρκεί το ιατρικό προσωπικό να καλύψει όλες τις ημέρες του μήνα. Οι γιατροί στην ανακοίνωσή τους τονίζουν πως αισθάνονται την υποχρέωση "να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τους πολίτες του Νομού μας, που αντιμετώπισαν για άλλη μια φορά με κατανόηση τις κινητοποιήσεις μας και αναγνώρισαν το δίκαιο των αιτημάτων μας. Τους διαβεβαιώνουμε ότι, μπορεί προς το παρόν να εξασφαλίστηκε η πληρωμή μας, ο αγώνας όμως για την αναβάθμιση του Νοσοκομείου, των Κ.Υ. και συνολικά του ΕΣΥ συνεχίζεται".
"Aν δεν λυθεί οριστικά το πρόβλημα θα υποτροπιάσει η κρίση"
"Την αποκλειστική ευθύνη για τη ρύθμιση του συνολικού προβλήματος την έχει η κυβέρνηση η οποία οφείλει στο αμέσως επόμενο διάστημα να είναι σε θέση να προτείνει μία συγκεκριμένη ρύθμιση σε συμφωνία με τους νοσοκομειακούς γιατρούς η οποία θα επιτρέψει την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου στο επόμενο εξάμηνο", δηλώνει ο Αντρέας Ξανθός, πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ.Σε αντίθεση περίπτωση όπως τονίζει, "αν η κυβέρνηση δεν δείξει και αυτή την ώρα την ευθύνη και τη σοβαρότητα με την οποία πρέπει να αντιμετωπίζει τα θέματα της δημόσιας υγείας, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος στο αμέσως επόμενο διάστημα να υποτροπιάσει η σημερινή κρίση. Η ρύθμιση που αναμένουν οι γιατροί από το υπουργείο, έχει δύο σκέλη», όπως επισημαίνει ο ίδιος. "Το ένα είναι η εργασιακή ανακούφιση που σημαίνει αυξημένες προσλήψεις ιατρικού δυναμικού στα νοσοκομεία έτσι ώστε στην πράξη να μειωθούν οι εφημερίες ανά γιατρό και από την άλλη αυτό που βάζαμε πάντα ως βασική προϋπόθεση, η σημαντική αναβάθμιση του ιατρικού μισθολογίου".

Δεν υπάρχουν σχόλια: