Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

ΥΠΟΥΡΓΑΡΑ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ


Με προσωπικό ασφαλείας στις εφημερίες του Νοσοκομείου24/06/08
Με επίσχεση εργασίας και ταυτόχρονα με εφημερίες μόνο με προσωπικό ασφαλείας, συνεχίζονται μέχρι και την Πέμπτη -οπότε και θα συνεδριάσει η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου- οι κινητοποιήσεις των γιατρών του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και των Κέντρων Υγείας, οι οποίοι δεν έχουν λάβει τα χρήματα για τις δεδουλευμένες εφημερίες τους από τον προηγούμενο Απρίλιο μέχρι και σήμερα.

Αν και οι γιατροί είχαν προειδοποιήσει πως από χθες θα σταματούσαν εντελώς τις εφημερίες, ωστόσο σκεπτόμενοι πως το Νοσοκομείο έτσι θα κατέληγε σε κλείσιμο και "σεβόμενοι την ιατρική δεοντολογία και την ιατρική ευθύνη με τη διαφύλαξη της υγείας των πολιτών", αποφάσισαν χθες στη Γενική τους Συνέλευση, να λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.
Σημαντικό ρόλο δε, έπαιξε και η παρέμβαση της Διοίκησης του Ιδρύματος, η οποία με το υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου έγγραφο 130/20-6-2008 δίνει εντολή στους γιατρούς να πραγματοποιήσουν τις εφημερίες, ενώ ταυτόχρονα εξέθεσε το ζήτημα στον εισαγγελέα Ρεθύμνου, ζητώντας την παρέμβασή του.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ, Ανδρεάς Ξανθός δήλωσε χθες πως οι γιατροί λειτουργούν "υπό καθεστώς επιστράτευσης από τη Διοίκηση. Ο εισαγγελέας απλώς μας έκανε συστάσεις για την πιθανή τέλεση αδικημάτων σε περίπτωση που δεν θα υπήρχε προσωπικό ασφαλείας στο Νοσοκομείο. Υπάρχει όμως ένα καθεστώς διοικητικής εντολής το οποίο ως δημόσιοι υπάλληλοι είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε".
"Διοικητική επιβολή απέναντι στους γιατρούς"
Ο κ. Ξανθός πάντως επισημαίνει πως η εντολή της Διοίκησης έχει δευτερεύουσα σημασία καθώς ο κύριος λόγος που οδήγησε στην απόφαση της συνέχισης των εφημεριών με προσωπικό ασφαλείας είναι η ιατρική δεοντολογία και υπευθυνότητα."Δεν είχαμε σκοπό επ' ουδενί να θέσουμε σε κατάσταση κρίσης τη λειτουργία του Νοσοκομείου. Σκοπός μας ήταν να πιέσουμε και να προκαλέσουμε μια θετική εξέλιξη την οποία τελικά δεν είχαμε".
Πάντως όπως σημειώνεται σε ανακοίνωσή τους "δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή οποιουδήποτε ασθενή, είτε αυτός νοσηλεύεται είτε θα προσέλθει στα ΤΕΠ για αναζήτηση ιατρικής βοήθειας. Ανάλογη με τη δική μας υπευθυνότητα όμως δεν βλέπουμε να υπάρχει από τα Όργανα Διοίκησης του ΕΣΥ, που με την αδιαφορία, την ανικανότητα, την αδιαλλαξία και την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την αναβάθμιση του Νοσοκομείου, έχουν οδηγήσει τα πράγματα στο σημερινό αδιέξοδο".
Σχολιάζοντας τις κινήσεις της Διοίκησης, ο κ. Ξανθός τόνισε πως έχει μείνει επί της ουσίας άπραγη απέναντι στο πρόβλημα, υποστηρίζοντας πως "η Διοίκηση αντί σε αυτήν την κρίση να κινηθεί σε μια κατεύθυνση επίσπευσης των διαδικασιών και πιθανής επίλυσης του προβλήματος, κινήθηκε προς μια κατεύθυνση διοικητικής επιβολής απέναντι στους γιατρούς και μάλιστα με την εμπλοκή του εισαγγελέα. Αυτός δεν είναι ο δρόμος με τον οποίο μπορούν να επιλύονται τα προβλήματα σε έναν ευαίσθητο τομέα όπως είναι αυτός της υγείας και πιστεύουμε ότι στο μέλλον η Διοίκηση αλλά και το υπουργείο και η ΔΥΠΕ, θα σκύψουν με σοβαρότητα στα προβλήματά μας και θα τα αντιμετωπίσουν οριστικά".
Ο κ. Ξανθός καλεί εκ μέρους των γιατρών τους πολίτες αυτές τις μέρες που όπως είπε χαρακτηριστικά θα είναι μέρες ταλαιπωρίας για όλους "να δείξουν κατανόηση και να συμπαρασταθούν σε έναν αγώνα που θεωρούμε ότι είναι δίκαιος γιατί είναι αυτονόητη η υποχρέωση κάθε εργαζόμενου που καλείται να εργαστεί υπερωριακά χωρίς να είναι διασφαλισμένη η αμοιβή του, να αντιδρά.Τους καλούμε να μην αναζητούν τις υπηρεσίες μας αυτές τις μέρες, παρά μόνο όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη".
Σημειώνουμε πως στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου -που έχει αναβληθεί δυο φορές μέχρι σήμερα- θα συζητηθεί εάν η τροπολογία του υπουργού υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλου σχετικά με την πληρωμή των εφημεριών των γιατρών, είναι σύννομη ή όχι. Αν το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφασίσει ότι είναι παράνομη, τότε οι κατά τόπους επίτροποι δεν θα υπογράφουν εντάλματα πληρωμής εφόσον θα πρόκειται για παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και το καθεστώς των εφημεριών όπως τονίζουν οι ίδιοι οι γιατροί "θα τιναχθεί στον αέρα".
Επόμενη συνέλευση των γιατρών πάντως είναι την προσεχή Παρασκευή, οπότε και θα εκτιμήσουν τις εξελίξεις έπειτα και από την απόφαση του Συνεδρίου και θα αποφασίσουν τις περαιτέρω κινητοποιήσεις τους.
ΧΑΡΑ ΒΗΛΑΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: