Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

ΑΠΟ ΤΟΝ «ΕΘΝΑΡΧΗ» ΣΤΟΝ ΛΙΑΠΗ


Σε όλη την νεώτερη μεταπολεμική ιστορία ένα όνομα πολιτικού έμεινε στο απυρόβλητο. Ήταν το όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή του επονομαζόμενου από την δεξιά και «Εθνάρχη».


Ο απόγονος του ο Λιάπης - μειωμένης ευφυΐας - δεν μπόρεσε να κρύψει μικρότερης σημασίας αγυρτείες από αυτές που είχε κάνει ο θείος του, ο οποίος είχε την πονηριά να εξαγοράσει την σιωπή των ΜΜΕ της εποχής του και των προστατών του, δηλαδή της CIA, του Παλατιού (μέχρι το 1961 ), και της κυβέρνησης της Βόνης ( Γερμανία ), η οποία δεν έπαψε ποτέ να είναι φασιστική και να στηρίζει τους συνεργάτες της.

Ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά σκάνδαλα της νεότερης Ελληνικής πολιτικής ιστορίας ήταν αυτό του Μαξ Μέρτεν του Γερμανού αξιωματικού της κατοχής ( 1941-1944), ο οποίος καταδικάσθηκε σαν εγκληματίας πολέμου ( αφέθη ελεύθερος από τον Καραμανλή το 1960) και ο οποίος στο δικαστήριο είχε αναφέρει σαν συνεργάτες του στην κατοχή τους:

1) Κωνσταντίνο Καραμανλή ( πρωθυπουργός)

2) Δημήτριο (Τάκο) Μακρή ( υπουργός Εσωτερικών)

3) Γεώργιο Θεμελή (υπουργός Εθνικής Άμυνας)

4) Δ. Μακρή (Δοξούλα Λεοντίδου ) σύζυγος του Δ. Μακρή και γραμματέας του Καραμανλή.

Σελ. 100-107.

Το δεύτερο ήταν το σκάνδαλο της ΔΕΗ «περί ιδιοτελούς διασπάθισης δημοσίου χρήματος» το οποίο παρεγράφει στις 17-21 Ιουνίου 1965 δυστυχώς από τους βουλευτές της Ε.Κ. σε διαδοχικές ψηφοφορίες μετά από απαίτηση του Παλατιού.

«…΄Ο δρόμος για το ιουλιανό πραξικόπημα ήταν ανοικτός».

Σελ. 193-195



Όλα αυτά και άλλα πολλά για την οικογένεια του Κ. Καραμανλή και της δεξιάς είτε λέγεται ΕΡΕ είτε Λαϊκό Κόμμα, είτε λέγεται Ν.Δ. από το βιβλίο του Γιάννη Κάτρη «1960-1970 ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΦΑΣΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» εκδόσεις Παπαζήση, αναθεωρημένη έκδοση 1974, ( πρόλογος: Βασίλης Βασιλικός, 27-3-71 ).

Υ.Γ. για το βιβλίο αυτό ο Γιάννης Κάτρης σύρθηκε στα δικαστήρια όχι από τον «Εθνάρχη» αλλά από τον τσάτσο του τον Κωνσταντίνο Τσάτσο ( μετέπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας ) και φυσικά αθωώθηκε πανηγυρικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: