Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

 






                                                                                               Πρώτη και πολλοστή φορά

Ν. Σοφιανός: Λευκό ή αποχή στον β’ γύρο του δήμου Αθηναίων.

Είναι η πρώτη φορά αλήθεια,  που το ΚΚΕ τηρεί αυτή τη στάση στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών;

Ασφαλώς όχι.


  Γιά  τις  Δημοτικές  εκλογές του  2002  ο  "δημοσιογράφος" Παύλος  Τσίμας  έγραφε:

  "Είναι η πρώτη φορά που - τουλάχιστον - μεταπολιτευτικά το ΚΚΕ καλεί τους οπαδούς του να ψηφίσουν άκυρο, λευκό ή αποχή" σχολίασε χτες το πρωί ο Π. Τσίμας τη δήλωση της Αλ. Παπαρήγα στα χτεσινά «Νέα» ότι στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών -εφόσον δε συμμετέχει η παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ- το Κόμμα θα καλέσει όλον το λαό να καταψηφίσει και τους δύο.
  Κι όταν ρωτήθηκε τι σημαίνει αυτό πρακτικά, η Αλ. Παπαρήγα απάντησε: «Λευκό, άκυρο, ό,τι θέλει ο καθένας.
   Πάντως, η πρώτη φορά που το ΚΚΕ τήρησε αυτή τη στάση ήταν στις δημοτικές εκλογές του 1986. (Α' γύρος στις 12.10.1986 και Β' γύρος στις 19.10.1986).
  Εκτοτε η θέση του ΚΚΕ στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών ήταν πανομοιότυπη με εκείνη του Οκτώβρη του 1986 για την Αθήνα. Και για του λόγου το αληθές, δεν έχει παρά να ανατρέξει ο οποιοσδήποτε - ιδιαίτερα μάλιστα αν έχει ασθενήσει πολύ η μνήμη του όπως του κ. Τσίμα - σε δημοσιευμένες αποφάσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για τη στάση του στο β' γύρο των εκλογών και το 1994, και το 1998, που είχαμε δημοτικές εκλογές. Πρόκειται για μια θέση πραγματικά αριστερή που δεν μπλέκεται σε διλήμματα και που με τόσο πειστικά επιχειρήματα υποστήριξε και ανέπτυξε ο Π. Τσίμας, ως συντάκτης τότε του «Ριζοσπάστη».
  Έτσι  η  Αθήνα  τουλάχιστον έπεφτε  στα  χέρια  της  δεξιάς  για  να  φτάσει  στα  σημερινά  χάλια της  δημαρχ
ίας  του  Μπακογίαννη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: