Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΥ


Οι τρεις τομείς που σχεδιάζει να παραδώσει σε ιδιωτικά συμφέροντα...

Τη διεύρυνση της συνεργασίας του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με το ethnos.gr, εφόσον κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Υπό το... πρίσμα αυτό υπάρχει ήδη σχέδιο σύμφωνα με το δημοσίευμα για διεύρυνση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, τόσο για νοσηλείες όσο και για εξετάσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως διαβεβαιώνει πως όσο και να εμπλακεί ο ιδιωτικός τομέας με το δημόσιο σύστημα, οι υπηρεσίες θα είναι δωρεάν για τους πολίτες. Άγνωστο βέβαια το δωρεάν για πόσο θα διαρκέσει.

Σε πρώτη φάση πάντως με βάση το σχέδιο της ΝΔ θα επεκταθεί η συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να συνεχισθεί η νοσηλεία των ασθενών που δεν βρίσκουν κρεβάτι σε δημόσια νοσοκομεία και νοσηλεύονται σε ράντζα.

Ήδη έχει ξεκινήσει μία σχετική διαδικασία αλλά πλέον θα υπάρχει μεγαλύτερα μεταφορά ασθενών στον ιδιωτικό τομέα όταν κρίνεται απαραίτητο, προκειμένου να υπάρχει αποσυμφόρηση του ΕΣΥ.

Σε δεύτερη φάση όπως αναφέρουν πηγές του ethnos.gr, στόχος είναι να δοθεί το μάνατζμεντ κάποιων νοσοκομείων σε ιδιώτες ώστε να επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων και ορθότερη οικονομική διαχείριση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Πρόκειται για ένα σχέδιο που ήταν άλλωστε στην ατζέντα της ΝΔ ήδη από τις εκλογές του 2019, αλλά τα σχέδια πάγωσαν λόγω και της πανδημίας.


Αντίστοιχα πάντως θα υπάρχει συνεργασία και για τις διαγνωστικές εξετάσεις και τα εργαστήρια στα δημόσια νοσοκομεία. Με βάση πηγές του ethnos.gr θα επιδιωχθεί τα διαγνωστικά εργαστήρια των δημοσίων δομών να δοθούν σε ιδιώτες οι οποίοι θα αναλάβουν να φέρνουν αποτελέσματα με δικά τους μηχανήματα και υποδομές, ώστε τα δημόσια νοσοκομεία να μη χρειάζεται να συντηρούν μηχανήματα τα οποία σήμερα βέβαια είναι λιγοστά ή τα τμήματα υπολειτουργούν σε πολλές περιπτώσεις λόγω έλλειψης προσωπικού.

Μία τέτοια συνεργασία αναμένεται να ξεκινήσει όπως λένε πηγές του ethnos.gr σε πρώτη φάση δοκιμαστικά σε απομακρυσμένες περιοχές και σε νησιά όπου δεν υπάρχουν δομές για διαγνωστικές εξετάσεις.

Όσο για το ΕΚΑΒ ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι θα ναυλώνονται ιδιωτικά ελικόπτερα προκειμένου να κάνουν αεροδιακομιδές σε νησιά και ορεινές περιοχές, ενώ η σχετική υπουργική απόφαση με τις λεπτομέρειες είναι ήδη έτοιμη.

Ταυτόχρονα όπως τονίζουν πηγές του ethnos.gr ορισμένες υπηρεσίες που σήμερα παρέχει το ΕΚΑΒ θα αναδιοργανωθούν ώστε να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος από τα ασθενοφόρα και να εξυπηρετούνται τα επείγοντα περιστατικά. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να δοθούν σε ιδιώτες.


Ήδη τις μεταφορές των ασθενών από τα νοσοκομεία για το σπίτι τους όταν παίρνουν εξιτήριο τις πραγματοποιούν ιδιωτικά ασθενοφόρα που κάνουν συμβάσεις με τα νοσοκομεία.

Πηγη ethnos.gr 


 Εκτός  από  αυτά  που  καταγράφονται  στο  Ethnos.gr  θα  πρέπει  να  επισημάνουμε  την  αύξηση  της  συμμετοχής των  ασφαλισμένων  στην  φαρμακευτική   και  εργαστηριακή  δαπάνη,  την  συμμετοχή στις  διακομιδές  με  το  ΕΚΑΒ,    εκτός  βεβαίως  από  την  συμμετοχή στα  απογευματινά  χειρουργεία που  ισχύει  ήδη. Παράλληλα  θα  μετατραπούν  πολλά  νοσοκομεία  σε  ιδιωτικού  δικαίου με  την  δημιουργία  θέσεων  ασθενών Α,Β,Γ, με  διαφορετικό  κοστολόγιο και διαφορετικό  ποσοστό  συμμετοχής  του  ασφαλισμένου  και  δυνατότητα  πρόσβασης  στο  κρεββάτι. 

  Και  όλα  αυτά  βεβαίως  αφορούν την  Αθήνα και  την  Θεσσαλονίκη  και  ίσως στα  μεγάλα  αστικά  κέντρα  που  διαθέτουν  πανεπιστημιακά  νοσοκομεία.  Στην  υπόλοιπη  επαρχεία και νησιά θα  επικρατήσει  έρημος. 

  Στα  μουλωχτά  έχουν  απελευθερωθεί   οι  ιατρικές  βεβαιώσεις  για  την  έκδοση ή  ανανέωση  διπλωμάτων  οδήγησης και  από  τα  δέκα  (10)  ΕΥΡΩ  που  ήταν  μέχρι  τώρα  το  κόστος  ανά  βεβαίωση,  τώρα  ο  κάθε  γιατρός  παίρνει  ότι  ποσό  θέλει. 

Όλα  αυτά  θα  τυλιχτούν σε  ένα πολύχρωμο και και  φανταχτερό  αμπαλάζ  και  θα  αναλάβουν  τα  δεξιά  παπαγαλάκια να  τα  διαφημίσουν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: