Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

ΛΙΒΥΗ, ΠΑΣΟΚ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ


  Όταν η Ελλάδα ήταν παρούσα
 (μέσω Ελούντας) στις διεθνείς εξελίξεις



Πριν από 35 χρόνια η πρωτοβουλία Παπανδρέου για τη Λιβύη
Η επικείμενη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη και η απουσία της Ελλάδας (ενώ βρίσκονται εκεί η...Κίνα και το Κονγκό) έφερε στο προσκήνιο ξανά τις μνήμες από την περίφημη συνάντηση της Ελούντας τότε που με την τριμερή των Ανδρέα Παπανδρέου, Φρανσουά Μιτεράν και Μουαμάρ Καντάφι ο Έλληνες πρωθυπουργός είχε μεσολαβήσει για να αποσοβηθεί μια πολεμική σύρραξη ανάμεσα στη Γαλλία και τη Λιβύη.
Αρκετοί μιλούν σήμερα για μια διπλωματική ήττα της Ελλάδας που δεν κλήθηκε στην συνάντηση του Βερολίνου, δεν έχει τους χειρισμούς στα χέρια της ενώ τη δεκαετία του ΄80 είχε εκείνη τις πρωτοβουλίες και οι Αμερικάνοι τα έμαθαν από...μας.



(Ανάλογη είναι και η κριτική που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρει ότι ο Τσίπρας ήταν στο Παλέρμο στη συνάντηση που είχε γίνει, ενώ και στην Ελούντα πριν 1,5 χρόνο είχε αναλάβει άλλη πρωτοβουλία με άλλες χώρες...)
Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση μιλά για "διαφορετική συγκυρία" και θεωρεί ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε άλλη δυνατότητα ελιγμών, δεν τα είχε καλά με την Αμερική, είχε όμως στενές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, τη Γαλλία κα.
Σημασία έχει πάντως ότι η συνάντηση πριν από 35 χρόνια στην Ελούντα έχει τη δική της ιστορική αξία καθώς το λιβυκό πείραμα και το Κίνημα των Αδεσμεύτων έφερνε πιο κοντά τον Ανδρέα Παπανδρέου στον Καντάφι από την εποχή του ΠΑΚ, με την πρώτη συνάντηση τους επί ελληνικού εδάφους να γίνεται στα Καμένα Βούρλα το 1977, όπου Λίβυος ηγέτης έκανε διακοπές και ο Α.Παπανδρέου ήταν αρχηγός στο τρίτο σε δύναμη κόμμα της αντιπολίτευσης.
Ύμνοι Κίνας για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Με τίτλο στο πρωτοσέλιδο «Οι Κινέζοι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν τη Λιβύη με τη βοήθεια της Ελλάδας» και τίτλο εσωτερικού άρθρου «Η ελληνική Κυβέρνηση βοηθάει την Κίνα για τις αποχωρήσεις», η έντυπη China Daily αναφέρεται στις ενέργειες της Ελλάδας για τη στήριξη των κινεζικών προσπαθειών αποχώρησης από την Λιβύη. Το θέμα καλύπτεται από μεγάλο μέρος του κινεζικού Τύπου με δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο, ανταποκρίσεις από Αθήνα και ρεπορτάζ της Κεντρικής Κινεζικής Τηλεόρασης CCTV.

Ογδόντα Κινέζοι υπήκοοι είναι ανάμεσα στα δεκάδες άτομα που εγκαταλείπουν τη Λιβύη με ελληνική φρεγάτα στο πλαίσιο επιχείρησης που ξεκίνησε χθες και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, αναφέρουν πηγές της Ελληνικής Κυβέρνησης στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Η φρεγάτα «Σαλαμίς» εστάλη, αρχικά, για να μεταφέρει τα επτά μέλη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής από την Τρίπολη και τα περίπου 80 μέλη της ελληνικής κοινότητας της Λιβύης. Η Ελληνική Κυβέρνηση δέχθηκε, όμως, αιτήματα και από άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κίνα, για τη στήριξη και των δικών τους υπηκόων να εγκαταλείψουν τη Λιβύη. 
Σύμφωνα με πηγές του Xinhua από την Αθήνα, οι Κινέζοι ήταν η μεγαλύτερη ομάδα ξένων υπηκόων στους οποίους θα παρασχεθεί βοήθεια από την Ελληνική Κυβέρνηση. Εκτός από τους Κινέζους πολίτες, η Ελλάδα θα προσφέρει στήριξη και σε πολίτες από Κύπρο, Βρετανία, Γαλλία, Μάλτα, Ρωσία και Αλβανία.

Το “Σαλαμίς” απέπλευσε για Τρίπολη, ενώ, οι πηγές του Xinhua ανέφεραν ότι αναμένεται να συμμετάσχει στην επιχείρηση και το εμπορικό πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος” καθώς ο αριθμός των αιτημάτων για παροχή βοήθειας αυξάνονται. «Λαμβάνουμε συνεχώς νέα αιτήματα για παροχή στήριξης», δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος, σύμφωνα με την κινεζική ημερησία South China Morning Post.

Σύμφωνα με τον Mario Cutajar, αξιωματούχο της Μάλτας, η Κίνα μεταφέρει με πλοίο από τη Λιβύη στη Μάλτα αρκετές εκατοντάδες εργαζομένους της. Η Κυβέρνηση της Μάλτας μεριμνεί για προσωρινά καταλύματα για τους Κινέζους, ενώ προετοιμάζεται για περισσότερες αποχωρήσεις από τη Λιβύη εάν οι αναταραχές ενταθούν, δήλωσε, σύμφωνα με την China Daily, o κ. Cutajar, που είναι υπεύθυνος για το κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης.

Τα κινεζικά ΜΜΕ ολοκληρώνουν τα δημοσιεύματά τους με αναφορά στην αποχώρηση 35.000 Κινέζων υπηκόων από τη Λιβύη το 2011 με ελληνικά πλοία, τα οποία τους μετάφεραν στην Κρήτη που απέχει 300 χιλιόμετρα από τις λιβυκές ακτές και διαθέτει δύο διεθνή αεροδρόμια. Από την Κρήτη, οι Κινέζοι μεταφέρθηκαν με αεροπλάνα στην Κίνα. Αυτή τη φορά, δεν έχει διευκρινισθεί, ακόμη, σε ποιο ελληνικό λιμάνι θα φθάσει το “Σαλαμίς” όταν επιστρέψει από τη Λιβύη, αναφέρουν τα κινεζικά ΜΜΕ.  

·          
«Αποδείξαμε πως η μικρή Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά μια χώρα σαν την Κίνα», λέει ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών, Δημ. Δόλλης. Στη φωτογραφία, Κινέζοι αποβιβάζονται στο λιμάνι του Ηρακλείου, στις 24 Φεβρουαρίου 2011. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ενόψει της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα, στα μέσα Νοεμβρίου, η Πελαγία Καρπαθιωτάκη έλαβε ένα τηλεφώνημα με ένα κατεπείγον αίτημα. Μόνιμος κάτοικος Πεκίνου, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο εκεί και δραστήρια στα ελληνοκινεζικά δρώμενα, είχε αναλάβει να φέρει στην Ελλάδα μια κρατική κινεζική εταιρεία παραγωγής με σκοπό να γυριστεί μια ταινία βασισμένη σε αληθινή ιστορία. Στο τηλεφώνημα, της είπαν πως θα έπρεπε να επισπευσθούν όλες οι διαδικασίες ώστε να ανακοινωθεί επίσημα η ταινία την 1η Νοεμβρίου. Μία εβδομάδα πριν από την τελετή, η «Κ» μιλάει με όλους τους εμπλεκομένους και τους πρωταγωνιστές της επικίνδυνης, σχετικά άγνωστης αποστολής που θα μεταφερθεί σύντομα στη μεγάλη οθόνη.
Η ιδέα για την ταινία υπήρχε εδώ και καιρό. Η πολύπλοκη επιχείρηση εκκένωσης Κινέζων από τη Λιβύη, που οργανώθηκε με απόλυτη επιτυχία από την Ελλάδα, είχε εντυπωσιάσει στελέχη της κινεζικής κυβέρνησης. Ο φάκελος, όμως, με την πρόταση είχε για κάποιο λόγο καταχωνιαστεί σε ένα συρτάρι του υπουργείου Πολιτισμού στο Πεκίνο. Οταν τυχαία η Πελαγία Καρπαθιωτάκη το έμαθε, ενθουσιάστηκε. Συμπτωματικά, πριν από οκτώ χρόνια, την ημέρα που οι πρώτοι Κινέζοι επιβιβάζονταν σε ελληνικά πλοία, εκείνη έφτανε στην Κίνα για να εγκατασταθεί μόνιμα. Εν μέσω της δικής της προσαρμογής είχε παρακολουθήσει την εξέλιξη της ιστορίας και θυμάται ότι είχε εισπράξει από τον κόσμο ευγνωμοσύνη για το τι είχε κάνει η Ελλάδα. Ισως γι’ αυτό όταν έμαθε για την πιθανότητα μιας ταινίας, ήταν αποφασισμένη να βοηθήσει ώστε να πραγματοποιηθεί. «Ηξερα πως θα ήταν τεράστια προβολή για τον τόπο μας. Δεν σας κρύβω πως, ως Κρητικιά, όταν μου έκαναν μια παρουσίαση και είδα φωτογραφίες της Κρήτης συγκινήθηκα», λέει στην «Κ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: