Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2016

ΤΑ ΡΕΜΑΛΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΑΚΟΜΑ

  "Ξεκατίνιασμα  ρεμαλιών"  (δικαστικών).  

  Συνέχεια στην κόντρα της με το υπουργείο Δικαιοσύνης που ξέσπασε με αφορμή σχόλιο κατά της κυβέρνησης για την τροπολογία για τις λίστες, δίνει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.
Ειδικότερα, με δήλωσή τους ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Τζαβέλλας καιΔημήτρης Ζημιανίτης, αντίστοιχα, αντικρούουν τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού για Θέματα Διαφθοράς, Δ. Παπαγγελόπουλου, αναφορικά με τη δήλωση της Ένωσης σχετικά με τη διάταξη που ψηφίστηκε από την Βουλή (Ν. 4356/2015) για τη δικαστική χρήση αποδεικτικών μέσων (λίστες φοροφυγάδων, κ.λπ.) που αποκτήθηκαν με μη νόμιμο τρόπο.
Οι δύο δικαστικοί, οι οποίοι υπέγραφαν την επίμαχη ανακοίνωση της Ένωσης επικρίθηκαν έντονα τόσο από τον κ. Παρασκευόπουλο όσο και από τον Παπαγγελόπουλο, για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης.
Οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί σε κοινή ανακοίνωσή τους αντικρούουν το σημείο εκείνο της ανακοίνωσης του κ. Παπαγγελόπουλου που αναφέρει, εμμέσως πλην σαφώς ότι τάσσονται υπέρ της μείωσης των μισθών και συντάξεων και επικροτούν τους φοροφυγάδες.
Διευκρινίζουν ότι είναι υπέρμαχοι (όπως και όλοι οι εισαγγελείς) της καταπολέμησης της φοροδιαφυγήςκαι της διαφθοράς, αλλά μέσα στα πλαίσια των συνταγματικών διατάξεων.
Παράλληλα, οι δύο εισαγγελείς αναφέρουν ότι στην ανακοίνωση της Ένωσης γίνεται αναφορά «σε όλες τις εκκρεμείς και υπό διερεύνηση υποθέσεις φοροδιαφυγής ή διαφθοράς, στις οποίες θα μπορούσε να γίνει χρήση μη νομίμως κτηθέντων αποδεικτικών μέσων», σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του Ν. 4356/2015 που ψηφιστήκαν από την Βουλή και όχι σε κάποια συγκεκριμένη υπόθεση.
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση των κ.κ. Τζαβέλλα και Ζημιανίτη αναφέρει:
«Α) Ουδέποτε, είτε προσωπικά, είτε μέσω της από 4.1.2016 ανακοίνωσης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος δηλώσαμε, άμεσα ή έμμεσα, ότι προκρίνουμε τη δραστική μείωση μισθών και συντάξεων και την επιβάρυνση του ελληνικού λαού με αβάσταχτους φόρους, έναντι της πληρωμής των φόρων εκ μέρους φοροφυγάδων και της εκπλήρωσης των νομίμων υποχρεώσεων εκ μέρους των διαπλεκόμενων και των κλεπτών του δημοσίου χρήματος, όπως εσφαλμένα μας αποδίδεται.
Αντίθετα, με την επίμαχη ανακοίνωση δηλώσαμε ρητά την προσήλωσή μας, ως Ελλήνων Εισαγγελέων, στο στόχο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς -όπως και όλων αδιακρίτως των εγκλημάτων-, πλην όμως πάντοτε εντός των πλαισίων και ορισμών του Συντάγματος και με όρους που προϋποθέτουν νομοτεχνική και δογματική συνέπεια.
Β) Η από 4.1.2016 ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος -η οποία υπογράφεται από εμάς, υπό τις ιδιότητές μας ως προέδρου και γενικού γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, αντίστοιχα, σύμφωνα με το άρθρο 17 του καταστατικού της και, επομένως, όχι προσωπικά- αναφέρεται σε όλες τις εκκρεμείς και υπό διερεύνηση υποθέσεις φοροδιαφυγής ή διαφθοράς, στις οποίες θα μπορούσε να γίνει χρήση μη νομίμως κτηθέντων αποδεικτικών μέσων, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του άρθρου 65 Ν. 4356/2015».

Δεν υπάρχουν σχόλια: